Wat mag je niet in de vaatwasser doen?

Een vaatwasser zoals een voorlader, doorschuifvaatwasmachine of koppen- en glazenspoelmachine is onmisbaar in de professionele keuken. Binnen enkele minuten is glaswerk, servies of keukenmaterialen schoon. Helaas mag niet alles in de vaatwasser. Onderstaande producten mogen niet in de vaatwasser.

1. Alle metalen producten die niet van roestvrijstaal zijn.
Het merendeel van keukengerei wordt gemaakt van roestvrijstaal. Maar niet alles! Spullen van aluminium zoals de meeste koekenpannen met antiaanbaklaag en ijslepels mogen niet in de vaatwasmachine. Aluminium is zeer reactief en slaat dof uit. Ook andere metalen zoals koper en messing kun je beter met de hand afwassen. Deze verliezen hun glans en kunnen uiteindelijk beschadigen. Plaatstaal / koolstofstaal en gietijzer gaat roesten als je dit in de vaatwasmachine stopt.

2. Messen en snijschijven
Messen, snijbladen van groentesnijders, mandolines, raspen, messensets van een thermoblender mogen allemaal niet in de vaatwasser. Hierdoor raakt het snijgedeelte sneller bot. Ook kan een scherp mes de vaatwasser beschadigen. 

3. Houten keukentools
Houten snijplanken, lepels of spatels mogen ook niet in de vaatwasser.  Het is een organisch materiaal dat kan worden beschadigd door vocht en hitte. Het absorbeert water en kan daardoor zwellen, kromtrekken en scheuren als je het in de vaatwasser stopt.

4. Kunststof wat niet hittebestendig is.
Wij hebben diverse soorten kunststof keukengerei. Veel pannenlikkers en snijplanken mogen wel in de vaatwasser, maar niet allemaal. Er zit bijvoorbeeld heel veel kwaliteitsverschil in snijplanken. Heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op. Snijplanken die niet in de vaatwasser mogen trekken krom.

Er zijn genoeg uitzonderingen, maar uiteindelijk mogen de meeste keukenmaterialen in de vaatwasser. Wel gaan bijvoorbeeld roestvrijstallen pannen minder lang mee, dan dat je ze met de hand afwast.

Doorschuif vaatwasmachine

SHOP NU

Glazen spoelmachine 

SHOP NU

Voorlader
vaatwasser

SHOP NU


Bent u op zoek naar een geschikte vaatwasser voor uw horecabedrijf? Of dat nou om een glazen- en koppenmachine gaat, een voorlader, doorschuifvaatwasmachine of pannenvaatwasser, wij hebben het allemaal in ons assortiment. Belangrijk is om te weten wat uw bedrijf doet en wat en hoeveel er van de vaatwasser verlangd wordt. Wij werken met verschillende Europese fabrikanten, maar ook met fabrikanten die hun apparatuur buiten de EU produceren. Wij werken met Winterhalter, Elettrobar, Hendi, Gastro M en Gastro-Inox. Elk apparaat heeft zijn voordelen en nadelen. Denk aan energiezuinigheid, kwaliteit roestvrijstaal en draaiende onderdelen, geluidsniveau, boiler vermogen en capaciteit, de diverse wascyclessen, enkelwandig, dubelwandig, gebruiksgemak etc etc.
Wij proberen de meest geschikte vaatwasser voor jouw horecazaak aan te bieden. Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.

CONTACT