Inbranden van je plaatstalen koekenpan
Een nieuwe pan van De Buyer dien je voor gebruik eerst in te branden. In de volksmond ook wel 'seasoning' genoemd. Dat lijkt ingewikkeld maar dat is het gelukkig niet. Na het inbranden heeft je pan uitstekende bakeigenschappen. Je creëert namelijk je eigen natuurlijke antiaanbaklaag. Hoe vaker je de pan gebruikt hoe beter het wordt. De pannen dien je ook vet te houden om roestvorming te voorkomen.
De plaatstalen pannen van De Buyer
Plaatstaal / koolstofstaal heeft hele goede eigenschappen voor een goede pan waar je altijd veilig en gezond in kan bakken. Plaatstaal heeft een lange levensduur en kan tegen hoge temperaturen. Het dichtschroeien van vlees gaat moeiteloos en razendsnel, dankzij de uitstekende hitteabsorptie. Het is gegarandeerd coatingvrij (geen PFAO of PTFE). Geen toegevoegde chemicaliën en gemaakt met een milieuvriendelijk productieproces.
Het inbranden
Na aankoop van een de Buyer plaatstalen koekenpan was je de pan eerst af met heet water. Zorg dat je de pan goed afdroogt. Doe een klein laagje olie in de pan. Gebruik bij voorkeur olie die goed heet mag worden, zoals zonnebloemolie, maar liever geen olijfolie omdat die te snel verbrandt. Vet de rand van de binnenkant van de pan ook in. Laat de pan op de warmtebron rustig heet worden tot de olie begint te walmen. Tip: Doe de afzuigkap aan! Schakel de warmtebron uit en laat de pan ongeveer 2 min. afkoelen. Verwijder de olie uit de pan en veeg de pan goed schoon met keukenpapier. Voor het beste resultaat herhaal je dit proces nog een keer.
Onderhouden van je De Buyer pan
Na gebruik maak je je pan schoon met heet water. Gebruik geen afwasmiddel of zeep, want dat houdt de vorming van een goede baklaag tegen. Je ontvet hiermee ook je pan terwijl je hem juist vet wil houden. De plaatstalen pan mag daarom ook niet in de vaatwasser.
Droog je pan goed met bijvoorbeeld keukenpapier na het afspoelen en zet het ingevet weg op een droge plek. Doe wat olie op keukenpapier (hoeft echt niet veel) en haal het door de pan. Dit voorkomt dat de pan schraal wordt of gaat roesten. Je pan zal ook verkleuren, hij zal steeds donkerder worden hoe meer je het gebruikt. Hoe donkerder hoe beter. Dan is de pan goed ingebrand.
Video: Inbranden van een plaatstalen pan